Mok voorkomen en bestrijden.

In natte periodes neemt de kans op ontstekingen in de kootholte toe. Wondjes en huidirritatie ontstaan dan in het gebied tussen de hoefrand en de kogel. Het paard heeft Mok. En daar is veel over te vertellen.

.

Mok herkennen

Mok is eigenlijk een huidontsteking van de kootholte. Deze ontsteking verloopt in fases.

- fase 1. erythemateuze mok:  De huid in de kootholte is rood en een klein beetje pijnlijk. De huid kan jeuken.

- fase 2. eczemateuze mok: De huid gaat open. Bij droge mok ontstaan nu kloven. Bij natte mok ontstaan er wondjes, waar vocht uit komt. Er ontstaan korsten op de wondjes.

- Fase 3. verruceuze mok of condylomateuze mok: Ontsteking van de diepere huidlagen. Het been wordt dikker door ontsteking van de lymfebanen. Het been voelt pijnlijk en warm.Het paard krijgt koorts.

- Fase 4. chronische mok: De huid in de kootholte is verdikt en er ontstaan plooien.

.

Het ontstaan van Mok.

In een natte omgeving maakt vocht de huid zacht. De zachte huid kan dan verder beschadigd raken door zaken als:

- zand dat over de zachte plekken schuurt

- urine of ontlasting dat langs het been loopt (merries!)

- zonnebrand bij paarden met een lichte huid

- irritatie door bepaalde planten

- insectenbeten

- vuil en vocht in het behang van het been

Als door deze oorzaken de huid verder aangetast is, krijgen bacterieën, schimmels, virussen en mijten vrij spel. Het paard heeft last van mok.

.

Ter voorkoming van Mok verkopen wij de volgende producten:

Pig Oil  is een vette olie, die zich goed laat aanbrengen op de benen van het paard. Deze olie zorgt er voor dat vuil en water geen kans heeft op een paardenhuid, zodat mok voorkomen wordt. Omdat dit middel diep in de vacht tot op de huid doordringt, is het bijzonder geschikt voor paarden met veel behang. De olie werkt ook preventief tegen mijten en luizen. De variant met sulphur werkt daarnaast ook anti-bacterieel. Pig Oil Met Sulphur mag niet gebruikt worden op natte mok in verband met de open wondjes.

De siliconen in de Gold label leg guard zorgen er voor dat vocht niet bij het paardenbeen kan komen. Daarnaast helpen de antibacteriële eigenschappen het been verder beschermen.

Bij lichte mok bevelen wij de volgende producten aan:

Gold Label Old Fashioned Sulphur Ointment is een traditionele mokzalf, die verzachtend en ontsmettend werkt op kleine wondjes, eczeem en huidinfecties.

Gold Label Tri Scrub desinfecteert bij mok en andere huidinfecties door middel van chloorhexidine.

.

De behandeling:

- Hou het been schoon en droog.

- Dep na het wassen of een natte dag in de wei het been droog met een schone handdoek.

- Scheer eventueel het behang weg.

- Maak de korsten zacht met een vette zalf of olie.

- Korsten die nu los komen, mogen er afgehaald worden. Maar niet pulken!

- De wonden goed schoonmaken met Betadineshampoo of een andere medicinale shampoo, zoals de  Gold Label Medicated Shampoo. Deze shampoo heeft een antibacteriële en schimmeldodende werking. Ook de Keratex Medicinale Hoof and Leg Scrub wordt veel gebruikt om de wond te desinfecteren.

- De wondjes laten indrogen met mokzalf of zinkzalf.

- Vraag bij ernstige Mok of twijfel altijd een dierenarts om advies. Je krijgt dan een behandeling op maat.

- De behandeling en behandeltijd verschilt per paard.

In tegenstelling tot wat veel wordt aangenomen is Mok wel besmettelijk. Dat wil zeggen het zal niet snel voorkomen dat een infectie van het ene paard naar het andere loopt. Wel kunnen infecties overgedragen worden door het niet goed schoon houden van de ondergrond, het gebruik van de borstel van een besmet paard op een ander paard, of één pot zalf gebruiken voor meerdere paarden. Denk er ook aan dat je je paard weer kunt besmetten, door bijvoorbeeld beenbeschermers of borstels niet schoon te houden.

Een goede weerstand maakt dat paarden midden vatbaar zijn voor infecties. Goede voeding verhoogt de weerstand. Omdat vocht één van de belangrijkste factoren is bij het ontstaan van Mok is het belangrijkste advies daarnaast: houdt de benen van het paard droog. Zorg dat paarden een droge plek hebben om te staan. Dep benen droog als je ze op stal zet of na het wassen. Een schone, droge stalbodem helpt ook. Een natte stalbodem kan voor kwetsbare paarden een bron van besmetting zijn. Mijten en luizen zitten vaak juist in het stro en kunnen zo makkelijker in de wond terechtkomen. Bovendien worden mest en urine over een minder groot oppervlak verspreid, waardoor besmetting ook sneller optreedt. Door de kootholtes in te smeren, bescherm je het paard tegen zonnebrand. Bij merries kan het dragen van een deken met staartflap er voor zorgen, dat de merrie haar staart niet goed kan optillen. Merries plassen dan over hun eigen benen heen, wat irritatie veroorzaakt. Zorg dus voor een passende deken en verwijder eventueel de staartflap. Een vette zalf zorgt dat vocht minder kans krijgt, maar houdt ook vuil buiten. En bovenal:

Controleer je paard elke dag, want vroegtijdige herkenning voorkomt erger.